Beginnende professionele fotograaf? Lees deze tips

Geplaatst op

Heb jij de droom om te beginnen als professionele fotograaf? Dit is een lastige stap maar zeker niet onmogelijk. Het is redelijk lastig om van plezier fotograaf naar betaalde fotograaf te gaan, maar zoals eerder gezegd met wat goede tips en veel doorzettingsvermogen kan dit je zeker lukken. Je eerste betaalde klus kan best spannend zijn, maar met deze tips helpen we je er doorheen!

De eerste tip: begin klein!

Zorg ervoor dat je eerste klus niet meteen een lastige en gecompliceerde job is. Begin dus klein met je eerste klus, kies iets waarvan je zeker weet dat je het kan. Er ligt een grote druk op je als je voor de eerste keer betaald wordt voor je fotografie, doe dan dus ook niet iets wat je nog niet een keer eerder gedaan hebt. Dat komt echt later wel als je meer ervaring hebt met fotograferen. Kies voor een makkelijke klus, zoals fotograferen op een personeelsfeest of bruiloft, of het maken van portretfotografie of natuurfotografie.

De tweede tip: zet je prijs ook niet te hoog in

Probeer voor je eerste betaalde klus niet té veel te vragen, daarmee roep je vanuit de kant van de klant namelijk ook meer kritiek op. Ook kan het zo zijn dat als de klant tevreden is met de foto, hij of zij je meer zal betalen. Door de eerste keer enorm veel te vragen leg je de druk ook heel erg hoog voor jezelf wat van je prestatie af zal gaan. Als je eenmaal wat meer ervaring hebt is het tijd om je prijs natuurlijk wel passend te maken.

De derde tip: let op het tijdstip

De kans is groot dat je opdrachtgever een bepaald idee heeft van wat en wanneer ze de foto’s willen. Als beginnende profesional is het belangrijk om wel je expertise te delen met de klant, en hem erop te wijzen dat niet alles mogelijk is. Bijvoorbeeld tijdstippen waarin foto’s gemaakt moeten worden komen niet altijd overeen met wat er mogelijk is. Wil een opdrachtgever en bepaalde foto, in een bepaald tijdstip? Dan moet je goed opletten dat het licht op dat moment van de dag dus ook geschikt is voor het type foto wat er gemaakt dient te worden. Hou ook rekening met de weer omstandigheden, dit kan namelijk ook beïnvloeden hoe de foto eruit komt te zien. Wees dus kritisch, maar ook flexibel!

Heel veel succes met je eerste betaalde klus!