Camera\’s zijn overal

Camerabeveiliging is een belangrijk afschrikmiddel om kwaadwillenden te weren van je locatie. De rol die camera’s daar in spelen is dat ze elke stap van het proces frustreren.

Afschrikking

Het feit dat ergens camera’s hangen is op zichzelf al een afschrikking. Het geeft aan dat er een betere pakkans is. Meer dan dat communiceert het ook iets over de welwillendheid om te beveiligen. Camera’s worden zelden in een beveiligingsvacuüm gebruikt. De aanwezigheid van camera’s communiceert heel duidelijk: er zijn nog meer middelen om je te frustreren. Hiermee worden veel kwaadwillenden al afgeschrokken.

Verkenning

Veel georganiseerde inbraken of overvallen gebeuren niet zomaar. Veel criminelen proberen eerst zo veel mogelijk informatie in te winnen over de locatie. Als er camera’s hangen word dit lastiger gemaakt. Er is immers een risico dat als men de camerabeelden nakijkt hun verkenning ook vastgelegd is op beeld. Dit maakt ze minder effectief in hun verkenning. Dat betekent twee dingen. Het eerste wat gebeurt is dat de kans groter is dat ze een van je beveiligingsmaatregelen missen of onderschatten. Wanneer het ze verrast is de kans groot dat ze de benen nemen. Dit laatste voed ook het tweede. Bij een gebrek aan informatie zijn criminelen veel minder snel geneigd om over te gaan tot actie uit vrees voor het onbekende.

Tijdens de daad

Mochten ze toch overgaan tot de daad, dan is een camera nog steeds nuttig. Ten alle tijden moet namelijk het gezicht bedekt worden. Maar een bedekking is niet altijd genoeg om onherkenbaar te blijven. Daarom moeten criminelen zo veel mogelijk hun gezicht weg houden van de camera’s. Hierdoor kunnen ze minder snel hum omgeving analyseren en word hun poging vertraagd. Dat betekent dat de kans dat ze gepakt worden groter is. Die angst om gepakt te worden betekent ook dat ze mogelijk vroegtijdig stoppen omdat het te lang duurt.

Het wegkomen

Vaak vertrouwen criminelen op een motorvoertuig om te ontsnappen na het delict. Alles om snel weg te komen. Veel van deze zijn echter herkenbaar door hun nummerbord. Dit geeft een dilemma aan criminelen. Of ze parkeren verder weg. Als ze hiervoor kiezen duurt hun misdrijf langer en is de pakkans groter. De andere optie is om het nummerbord te bedekken. Als ze dit doen riskeren ze echter aangehouden te worden voor ze op locatie zijn, en zijn ze ook opvallend als weggaan van de plek. Bovendien kunnen ze het voertuig niet gebruiken bij hun verkenning.