De beste vakantiefoto’s maak je zo!

vHeb jij altijd al gedroomd van het perfecte setje vakantie foto's? Zoek dan niet verder! Dit blog leert je snel alles wat je nodig hebt om zelf prachtige plaatjes te kunnen schieten. Er zijn veel dingen die jouw foto kunnen maken of breken. Niemand heeft zin in een wazige foto met een onduidelijk onderwerp. Gelukkig is dit heel makkelijk te voorkomen! Het maakt daarnaast ook helemaal niet uit wat voor apparatuur je gebruikt. Alle redelijk moderne smartphones hebben een prima camera en kunnen hele mooie plaatjes produceren. 

Waar let je op bij het kiezen van je onderwerp?

Stap 1: ga op zoek naar een leuk onderwerp voor jouw vakantiefoto's. Misschien wil je wel een paar leuke foto's van een gezinslid of wellicht ben je juist fan van een mooi stilleven met een set palmbomen en een roze zonsondergang. Een leuke en makkelijke techniek die je kunt gebruiken is contrast. Denk hierbij aan de zwarte schaduw van een boom op de heldergele achtergrond van bijvoorbeeld een savanne. Dit werkt ook bij een menselijk onderwerp, maar eigenlijk alleen als je een zwarte achtergrond neemt. En laat dat nou net niet een van de leukste vakantieachtergronden zijn, want geef toe, een strand op de achtergrond is leuker. 

In plaats daarvan kun je compositie gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw onderwerp niet in het midden van de foto staat, maar juist een beetje naar de zijkant. Daarnaast kunnen verschillende posities een leuk effect geven. Dynamische posities zijn hier een leuk voorbeeld van. Dynamische posities zijn posities die niet op één lijn liggen. Hierdoor speelt de foto met perspectief en dat maakt hem interessant. Bij een dynamische positie moet je zorgen dat het lichaam duidelijk meerdere dieptes beslaat. Laat je onderwerp bijvoorbeeld zijn/haar voet iets naar voren duwen als hij/zij staat. Dit zorgt ervoor dat je onderwerp langer lijkt!

Welke instellingen moet ik aanpassen voor de beste resultaten

Soms kan het aanpassen van een instelling op je smartphone al helpen voor het verbeteren van je foto. Als het licht is zet je natuurlijk de flits uit (en als het donker is kun je ook beter op zoek gaan naar een andere lichtbron, de flits doet weinig mensen eer aan). En eigenlijk is dat al de beste stap die je kunt nemen. Er zijn nog een paar vanzelfsprekende (maar makkelijk te vergeten) tips die ook enorm kunnen helpen. Maak de lens goed schoon, houdt je camera stabiel en zoom niet in als je een foto maakt. Verder liggen alle opties open! Maak jouw foto's echt jouw foto's door te proberen. En te proberen. En te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *