De boog kan niet altijd gespannen staan

Geplaatst op

Sinds jaar en dag is de mens zich bewust van een cruciale balans. Die tussen in- en ontspanning. Tussen concentratie en ontlading. Tussen werk en plezier. Wie samen naar een doel toewerkt en dit doel behaalt, bezegelt dit met een feest. Er wordt immers een periode afgesloten. Het hoofd wordt leeggemaakt, alle frustraties worden eruit gefeest en alle zeges worden beklonken met een glaasje van het een of ander. Bovendien leren mensen elkaar in een ontspannen situatie anders kennen dan in een werksituatie. Na deze eruptie van hedonistische reflectie, is iedereen weer klaar voor een nieuwe cyclus. Er worden nieuwe doelen geformuleerd en er kan voortborduurd worden op de resultaten die reeds zijn behaald. Een Bedrijfsfeest is de ideale manier om alles even te resetten!

Feesten met de oude Romeinen

Ik neem u mee naar de oude Romeinen. Eens per jaar vierden zij de Saturnalia. Dit is een feest waarin de meesters en de slaven voor één dag van rol wisselen. De meesters bedienen de slaven en de slaven worden de meesters. Dit is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk ritueel. Slaaf zijn is namelijk geen pretje in het oude Rome. Je bent slechts een bezit van je meester en hij mag alles met jou doen waar hij zin in heeft. Moord op een slaaf is bijvoorbeeld lange tijd niet strafbaar. Gelukkig verandert dit tijdens de heerschappij van Claudius. Hij zorgt ervoor dat meesters hun slaven niet zomaar mogen afranselen of vermoorden. Desondanks blijft het een voor onze begrippen tamelijk ongezonde werkrelatie. Maar, en dit is mijn punt, zélfs in een ongezonde werkrelatie waarin de één alle macht heeft en de ander geheel machteloos is, voorziet de machthebber in de behoefte van de machteloze om te ontspannen. Tijdens de Saturnalia kunnen slaven op hun lauweren rusten. Ze krijgen druiven gevoerd door hun meesters, ze liggen in bad en laten hun meesters warm water halen terwijl ze een glas wijn drinken. Het enige wat slaven naar mijn inschatting niet kunnen tijdens de Saturnalia, is hun meester afranselen of vermoorden. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Ontspanning in de moderne werkrelatie

Tegenwoordig is de relatie tussen werkgever en werknemer wat evenwichtiger. De dynamiek tussen inspannen en ontspannen is echter nog steeds relevant. Ontspanning kun je vinden op een bedrijfsfeest van fundustry.nl. De mogelijkheden zijn eindeloos. Thema's, artiesten, hapjes en drankjes. Alles kan worden getweakt om de perfecte vorm van ontspanning te vinden voor iedereen in je bedrijf!