Fotografie en het internet

Geplaatst op

Het kan je niet zijn ontgaan: de sinds 2010 zijn er een hele boel dingen veranderd op het gebied van internet en fotografie. Hoe houden deze twee onderwerpen een verband tot elkaar en hoe werkt het? Zijn er ook voordelen voor fotografen? Je leest het hier, in dit blog.

Wat is het internet

Laten we beginnen met het begin. Het internet is een netwerk van miljarden computers die over de hele wereld met elkaar zijn verbonden. Tegenwoordig wordt het internet voor een heleboel verschillende doeleinden gebruikt. Toen internet echter werd uitgevonden in 2969 kwam het eigenlijk neer op het volgende: met het internet kan je informatie opvragen, versturen en aanbieden. Dit kennen wij tegenwoordig beter als zoeken, versturen en uploaden.

De naam komt oorspronkelijk van het Amerikaanse internetworking, wat betekent dat onderlinge netwerken aan elkaar werden verbonden en zo informatie gedeeld kon worden.

Hoe werkt het internet voor fotografie

Nu kan je denken, het internet en de fotografische wereld zijn toch twee compleet verschillende dingen? En dat klopt ook. Toch zijn er een paar dingen die jij in jouw voordeel kan laten werken wanneer je professioneel fotograaf bent.

Denk bijvoorbeeld eens aan de recente opkomst van Virtual Reality? Als producent van filmmateriaal heb jij er belang bij dat jouw beelden worden gebruikt in dit soort technologische ontwikkeling. Hoe interessant is het dat wij straks naar jouw foto’s kunnen kijken en de bomen die jij gefotografeerd hebt, kunnen ‘aanraken’?

Een ander voorbeeld is dat het internet de mogelijkheid bied om online cursussen te volgen. Het internet is natuurlijk één grote bron van informatie. Je hoeft simpelweg maar even in jouw zoekmachine te zoeken naar ‘fotografie cursus’ en je kunt jezelf al inschrijven voor een enorme verscheidenheid aan leuke en interessante cursussen om jouw fotografie kunsten te verbeteren.

Ook kan je het internet gebruiken als jouw afzetmarkt. Zeker nu in de tijden van Corona is het minder gebruikelijk om naar mensen toe te gaan of een expositie te starten. Het internet biedt hierin een uitkomst. Een probleem wat hier echter wel bij komt kijken is auteursrecht. Veel mensen zijn van mening dat het internet de auteursrechtelijke positie van fotograven alleen maar heeft verslechterd, maar dat is niet helemaal waar. Want datzelfde internet zorgt ervoor dat veel mensen nieuwe kansen hebben gekregen om hun werk te laten zien aan de rest van de wereld. Kijk maar eens naar de ontwikkeling van het Digital Rights Management. DRM biedt beveiliging van bestanden zodat jij zeker weten jouw foto’s en film materiaal kunt traceren en ervoor zorgen dat jouw auteursrecht wordt beschermd.