Momenten om vast te leggen

Er zijn veel momenten in een mensenleven die je graag zou willen vastleggen. Een geboorte is er zo eentje, waarbij vaak de eerste foto’s al worden gemaakt voor de baby op de wereld is gekomen. Verjaardagen leggen we vast, mijlpalen, feestjes, vakanties; al het mooie dat we meemaken. Steeds vaker kiezen we er echter voor om ook de andere momenten, de verdrietige of zware, vast te gaan leggen. Omdat deze nu eenmaal ook bij het leven horen.

Geen feestje zonder foto

Blader eens door de fotoalbums uit je jeugd, of door de foto’s die op je telefoon staan. Grote kans dat je hier bijna alle mooie herinneringen die je aan gebeurtenissen in je leven hebt voorbij ziet komen. We leggen de zwangerschap, geboorte en alle mooie momenten met een kind die daarop volgen uitgebreid vast. De eerste stapjes, het eerste lachje, de verjaardagen, de loszittende tanden. Alles dat bijzonder is, en mooi, leggen we vast om later nog eens op terug te kijken. Een mooi overzicht van ons leven, dat als je het zo terugziet uit louter hoogtepunten lijkt te bestaan. Lachende gezichten, bijzondere gebeurtenissen, bruiloften, geboortes, verjaardagen: allemaal blije mensen.

Natuurlijk weten we allemaal dat het leven niet uitsluitend dit soort momenten bestaat. En toch zijn we eraan gewend geraakt om ons hier, als het gaat om het vastleggen van het leven, op te concentreren. Ook op social media doen we hier allemaal volop aan mee. We zien alleen maar blije, gelukkige momenten die bijzondere momenten met de hele wereld willen delen. Bijzonder mooie momenten, over het algemeen, want de vervelende dingen laten we liever buiten beeld.

De dood hoort ook bij het leven

Toch is er op dit vlak een verandering te zien. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ook de moeilijke momenten vast te leggen. Deze horen ook bij het leven, tenslotte, en verdienen het eveneens om vastgelegd te worden. Ook kan juist het vastleggen van een verdrietige gebeurtenis, zoals een uitvaart, helpen bij de verwerking ervan. Uitvaartfotografie zorgt ervoor dat nabestaanden nog eens terug kunnen kijken op deze bijzondere dag, op het laatste moment waarop iemand onder hen was, en die bij het leven hoort.
Het is nog niet voor iedereen even vanzelfsprekend, deze rouwfotografie. Zie je iemand fotograferen op een uitvaart, of dit nu een fotograaf is of een bezoeker met een mobieltje, zal dat er misschien op het eerste gezicht even raar uitzien. Maar door dit gevoel los te laten, en te beseffen dat ook dit onderdeel van het leven is, kunnen ook deze foto’s juist een waardevol onderdeel worden van de fotoserie van iemands leven.