Waarom kiezen voor een begrafenis ondernemer? 

Geplaatst op

De periode na het verlies van een dierbare is geen makkelijke, Het verlies moet worden verwerkt, en daarnaast zijn een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden. Dit kan heel lastig zijn voor de nabestaande, hier komt de uitvaartbegeleider vaak erg goed van pas. Je leest in deze blog verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om te kiezen voor een begrafenis ondernemer.

Wat doet een begrafenis ondernemer precies?

Allereerst is het goed om eens te kijken naar de precieze rol van de begrafenisondernemer is. Een begrafenisondernemer is eigenlijk de schakel tussen de nabestaanden en een begraafplaats of crematorium. Het overlijden wordt eerst officieel vastgesteld door een arts, waarna de uitvaarbegeleider  de volgende stappen bespreekt met de nabestaanden.

Het ophalen van het lichaam

Nadat de arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, is het aan de nabestaanden wat er met het lichaam moet gebeuren. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals een thuisopbaring van de overledene of het laten opbaren in een rouwcentrum, In dat laatste geval dient er vervoer geregeld te worden naar een rouwcentrum. Ook is de begrafenisondernemer verantwoordelijk voor het vervoer dat het lichaam weer ophaalt voor de plechtigheid, en de laatste verzorging van het lichaam. 

De plechtigheid

Een van de belangrijkste taken van de begrafenisondernemer is het begeleiden van de nabestaanden bij het maken van verschillende keuzes. Misschien wel de belangrijkste keuze is het verloop van de plechtigheid. De begrafenisondernemer stelt de nabestaanden verschillende opties voor en communiceert dat met het uitvaartcentrum. Hierbij komt ook het budget kijken. Ook dit wordt uitgebreid besproken, en uiteraard rekening mee gehouden bij het regelen van de plechtigheid. 

Rouwbericht, foto’s en andere zaken

Een ander aspect waarbij de begrafenisondernemer kan ondersteunen is het opstellen van het rouwbericht, of de rouwkaart. Maar ook andere zaken zoals de fotografie, muziekkeuze, de kist en de rouwauto. Dit zijn allemaal aspecten die erbij horen, maar vaak erg overweldigend zijn voor de nabestaanden. Ook kijkt de begrafenisondernemer mee met de familie in de keuze van eten en drinken dat geserveerd wordt na de plechtigheid. 

De periode na het overlijden van een dierbare is lastig en stressvol. Met alle dingen die geregeld moeten worden voor een mooi afscheid is het daarom in veel gevallen verstandig de hulp van een begrafenisondernemer in te schakelen. Deze biedt rust in een lastige periode, iets waar nabestaanden vaak veel behoefte aan hebben. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen dit zelf te regelen als de behoefte daar is.